Najlepsze kruche ciasteczka robię z tym lukrem. Spróbuj raz i zawsze będziesz je piec
Recepturę tych wypieków zdradziła mi koleżanka. Niby zwykłe kruche ciastka, a jednak – jaki smak i aromat! Gdy wanilia łączy się z karmelem i maślaną nutą, pozostaje tylko sięgać po kolejne i chrupać.
Jak zrobić ciasteczka waniliowe z lukrem karmelowym?
Receptura jest banalnie prosta, a pieczenie to niespełna 10 minut. Te ciasteczka wyróżnia jednak specjalny lukier. Nie robię go tradycyjnym sposobem, karmelizując biały cukier, tylko upraszczam i skracam sobie robotę. Używam cukru kokosowego o drobnych kryształach i brunatnej barwie. Jeśli nie znajdę go w szafce, stosuję inny trik: rozdrabniam cukier brązowy albo sięgam po zwykły puder, a następnie dodaję do niego aromat karmelowy lub cukier do kawy o takim smaku.
Przepis: Ciasteczka waniliowe z lukrem karmelowym
Najprostsze kruche ciasteczka z pysznym lukrem o karmelowych nutach
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 73 w każdej porcji
Składniki
Na ciasteczka:
- 300 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki masła do posmarowania
Na lukier:
- 100 g cukru kokosowego
- 1 łyżka wrzątku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaPrzesiej mąkę i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj wszystko nożem, by z grubsza połączyć składniki. Dodaj cukier, jajko rozbełtane z mlekiem i ekstrakt. Wymieszaj, by powstało dość rzadkie ciasto. Przykryj je i wstaw do lodówki na 30-60 minut.
- Pieczenie ciasteczekRozwałkuj ciasto na grubość około 1/3 centymetra. Ponakłuwaj równomiernie wykałaczką, po czym wykrój z niego krążki za pomocą foremki albo małej szklanki. Ułóż krążki na blaszce posmarowanej masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 7-10 minut. Następie wyjmij i ostudź.
- LukrowanieCukier rozetrzyj na puder w moździerzu albo zmiksuj. Wsyp do miseczki i przez cały czas mieszając, dodawaj stopniowo wodę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Polej lukrem wystudzone ciasteczka i odstaw na 10 minut, by stężał.
Dlaczego kruche ciasteczka są twarde?
Wypieki mogą stać się twarde z kilku powodów. Jedną z przyczyn mogą być niewłaściwe proporcje składników, dlatego warto dokładnie je odważać. Szczególnym problemem jest nadmierny dodatek mąki, której nie należy sypać „na oko”.
Nie warto także omijać etapu odpoczywania ciasta w lodówce, bo wtedy zyskuje inną strukturę niż trzymane bez chłodu. W niskiej temperaturze zachodzi twardnienie dodanego tłuszczu. W ten sposób zamiast masła mąka chłonie wodę. Przede wszystkim jednak hamuje proces, w którym gluten tworzy elastyczną siatkę. Dzięki temu surowe ciasto jest mniej zbite, łatwiej się wałkuje i nie kurczy. Po wyjęciu z piekarnika ma natomiast bardziej delikatną i kruchą konsystencję.
Dobrze jest też zadbać o inne istotne szczegóły. Masło do ciasta powinno być zimne, by mąka nie nasiąkała tłuszczem. Z tego samego powodu przygotowanie masy powinno być jak najkrótsze, by uniknąć jej nagrzewania. Nie bez znaczenia jest ponadto rodzaj cukru. Kruche ciasteczka wychodzą najlepiej z pudrem.